Fatimas Hand

Fatimas hand berlock i 925 Sterling Silver, 18k guldpläterat, vit syntetisk zirkonia.
Fatimas hand berlock i 925 Sterling Silver, 18k guldpläterat, vit syntetisk zirkonia. Design: Thomas Sabo.

Fatimas hand kallas även för hamsa och är en symbol som används flitigt i Mellanöstern och i Nordafrika, bland annat som smycke. Symbolen är vanligast bland muslimer men förekommer även bland judar, och kallas då ofta för Miriams hand. Handen symboliserar gudomligt beskydd mot det onda och anses också bringa tur.

Inom islam symboliserar de fem fingrarna på Fatimas hand islams fem pelare – bönen, fastan, trosbekännelsen, vallfärden och allmosan. I muslimsk folktro är det dock i första hand en symbol som skyddar mot ”det onda ögat”. Enligt denna tro kan en människa överföra negativa krafter på dig genom att stirra på dig lite för länge. Fatimas hand anses då hålla de onda krafterna borta. I Mellanöstern och Nordafrika förekommer den bland annat som smycken; halssmycke och lyckoamulett, men man kan även se den på exempelvis dörrposter för att hålla ondskan borta från hemmet.

Fatima var profeten Muhammeds yngsta dotter. Legenden berättar hur Fatima en dag står och lagar mat när hon plötsligt ser sin man komma hem tillsammans med en konkubin, alltså en älskarinna. Distraherad av sin svartsjuka råkar Fatima lägga sin hand i det kokande vattnet, dock utan att känna minsta smärta. För många muslimer representerar Fatimas hand därför självkontroll. Mer generellt anses hamsa representera Guds hand och därmed gudomlig makt.

Montini Örhängen Fatimas Hand
Pris: 49 kr
Montini Örhängen Fatimas Hand Silverfärgade örhängen med flera små gnistrande stenar.
Köp hos Ur&Penn 
Vristlänk Fatimas Hand
Pris: 59 kr
Vristlänk Fatimas Hand Fin vristlänk i guldfärg. Länken är prydd med stenar och Fatimas hand.
Köp hos Ur&Penn 
Montini Fotlänk
Pris: 59 kr
Montini Fotlänk Fin vristlänk i roséguldfärg med gnistrande stenar och berlocker med "Fatimas hand".
Köp hos Ur&Penn 
Nyckelring Fatimas Hand
Pris: 79 kr
Nyckelring Fatimas Hand Nyckelring med vita och svarta stenar, formad som Fatimas hand.
Köp hos Ur&Penn 
Sweet to send stålarmband Fatimas Hand
Pris: 298 kr
Stålarmband Fatimas Hand Fint armband i rostfritt stål med Fatimas hand. Smycket kommer i en presentförpackning med ett fint budskap.
Köp hos Ur&Penn 
Sweet to send stålhalsband Fatimas Hand
Pris: 298 kr
Stålhalsband Fatimas Hand Fint halsband i rostfritt stål med Fatimas hand och sött hjärta. Smycket kommer i en presentförpackning med ett fint budskap.
Köp hos Ur&Penn 
Grace Halsband i Sterling Silver 925
Pris: 329 kr
Grace Halsband i Sterling Silver 925 Detta fina, 42 cm långa halsband med Fatimas hand är gjord av glänsande 925 sterling silver. Hänget är smyckat med en liten vit Cubic Zirkon och har en längd på ca 25 mm. Smyck...
Köp hos Ur&Penn 
Grace Halsband i Sterling Silver 925
Pris: 399 kr
Grace Halsband i Sterling Silver 925 Fint halsband i Sterling Silver 925 med ett hängsmycke med Fatimas hand. Hängsmycket är dekorerat med gnistrande Cubic Zirkoner. Smycket är rhodiumpläterat, vilket skyddar smycke...
Köp hos Ur&Penn 
Grace Halsband i Sterling Silver 925
Pris: 789 kr
Grace Halsband i Sterling Silver 925 Fatimas hand är en gammal symbol för beskydd. På detta 70 cm långa halsband hänger det fina hänget med vita Cubic Zirkober. Smycket är rhodiumpläterat, vilket skyddar smycket ...
Köp hos Ur&Penn 
 
 

smycket Fatimas hand kan se ut på många olika sätt. För det mesta har den två symmetriskt ordnade tummar på var sida om fingrarna. Det är också vanligt att det sitter ett öga i mitten av handen, vilket är relaterat till att symbolen tros skydda mot ”det onda ögat”.

Hamsa har även blivit en vanlig symbol i den judiska världen, där den kallas för ”Miriams hand” – Miriam var syster till bibelns Moses och Aaron. Symbolens väg in i den judiska kulturen har gått via judar som levt i muslimska kulturer i Mellanöstern och Nordafrika. För judarna kan handens fem fingrar bland annat symbolisera de fem moseböckerna i Torah.  Hamsas popularitet har till och med spridit sig till den kristna världen i någon mån, men smycket är ändå absolut vanligast bland muslimer. Fatimas hand är bland annat en av de nationella symbolerna för Algeriet, som till och med har hamsa i sitt emblem.

Berlock med ögla i 925 Sterling Silve, 18k guldpläterat. Design: Thomas Sabo.
Berlock med ögla i 925 Sterling Silve, 18k guldpläterat. Design: Thomas Sabo.

Arkeologer har dock funnit att hamsa-symbolen är äldre än både judendomen, kristendomen och islam. Beskyddande och turbringande hand-symboler fanns i många olika varianter i såväl det gamla Mesopotamien som i antikens Egypten, Grekland och Rom.