Fatimas hand kallas även för hamsa och är en symbol som används flitigt i Mellanöstern och i Nordafrika, bland annat som smycke. Symbolen är vanligast bland muslimer men förekommer även bland judar, och kallas då ofta för Miriams hand. Handen symboliserar gudomligt beskydd mot det onda och anses också bringa tur.
Inom islam symboliserar de fem fingrarna på Fatimas hand islams fem pelare – bönen, fastan, trosbekännelsen, vallfärden och allmosan. I muslimsk folktro är det dock i första hand en symbol som skyddar mot ”det onda ögat”. Enligt denna tro kan en människa överföra negativa krafter på dig genom att stirra på dig lite för länge. Fatimas hand anses då hålla de onda krafterna borta.
I Mellanöstern och Nordafrika förekommer den bland annat som smycken; halssmycke och lyckoamulett, men man kan även se den på exempelvis dörrposter för att hålla ondskan borta från hemmet.
Köp Fatimas Hand smycke här
Det går att köpa både örhängen, halsband, berlocker och ringar med med Fatimas Hand. Här har vi valt ut smycken som du kan köpa online via oss.
Legenden om Fatimas Hand
Fatima var profeten Muhammeds yngsta dotter. Legenden berättar hur Fatima en dag står och lagar mat när hon plötsligt ser sin man komma hem tillsammans med en konkubin, alltså en älskarinna. Distraherad av sin svartsjuka råkar Fatima lägga sin hand i det kokande vattnet, dock utan att känna minsta smärta. För många muslimer representerar Fatimas hand därför självkontroll. Mer generellt anses hamsa representera Guds hand och därmed gudomlig makt.
Smycket Fatimas Hand (Hamsa)
Smycket Fatimas hand kan se ut på många olika sätt. För det mesta har den två symmetriskt ordnade tummar på var sida om fingrarna. Det är också vanligt att det sitter ett öga i mitten av handen, vilket är relaterat till att symbolen tros skydda mot ”det onda ögat”.
Hamsa har även blivit en vanlig symbol i den judiska världen, där den kallas för ”Miriams hand” – Miriam var syster till bibelns Moses och Aaron. Symbolens väg in i den judiska kulturen har gått via judar som levt i muslimska kulturer i Mellanöstern och Nordafrika. För judarna kan handens fem fingrar bland annat symbolisera de fem moseböckerna i Torah. Hamsas popularitet har till och med spridit sig till den kristna världen i någon mån, men smycket är ändå absolut vanligast bland muslimer. Fatimas hand är bland annat en av de nationella symbolerna för Algeriet, som till och med har hamsa i sitt emblem.
Arkeologer har dock funnit att hamsa-symbolen är äldre än både judendomen, kristendomen och islam. Beskyddande och turbringande hand-symboler fanns i många olika varianter i såväl det gamla Mesopotamien som i antikens Egypten, Grekland och Rom.