Berber silver och smycken

Smycken från Marocko, och över hela Nordafrika, är av två slag: det är nomadfolket Berbernas silversmycken och välarbetade guldsmycken som föredras av den arabiska befolkningen i städerna. Även Berber som lever tätt inpå araberna i städer och på slättarna använder pryder sig med guldsmycken.

Berberna

Berberna tros vara de ursprungliga invånarna i Nordafrika, de är tidigare än kartagerna, grekerna, romarna och goterna. Araberna kom i den sista vågen av inkräktare i regionen som leddes av ”Uqba ibn Nafi”. Araberna korsade hela den afrikanska kontinenten år 684 och nådde tillslut Atlanten på andra sidan. Berberna konverterade tidigt till islam men behöll ändå sina språk, vanor och sin identitet.

Berberna är oftast bosatta på landsbygden och landsorten där de är duktiga jordbrukare och boskapsuppfödare.

Klädsel och smycken

Arabernas klädsel är i huvudsak ”klippt och sytt”, Berbernas klädsel däremot är mer arkaisk; draperad, som under antiken, och med broscher och bälten. Klädstilarna har påverkat både arabiska och berbiska smycken.

För både araber och berber är smycken inte bara för dekoration, utan även ett sätt att spara och förvalta värdesaker. Smycken som ges till en ung kvinna är hennes egna och det är tänkt att hon ska spara smyckena under lång tid och i någon mening fungera som familjens ”bankir”.

Kvinnor börjar bygga upp sin samling av smycken redan som barn, och de har oftast en gedigen samling när det är dags för äktenskap. Araber, men framför allt Berbiska kvinnor, föredrar traditionellt att bära smycken gjorda för dem personligen, detta innebär att i varje generation smälts smyckena ner för att göras om så de passar den nuvarande ägaren, därför är gamla bevarande berbiska smycken tyvärr ovanliga.

Berber silver

Berber som tillhör folkgruppen Tuareg föredrar silversmycken framför guld, orsaken har ingenting att göra med att guld skulle vara för dyrt utan det var helt enkelt Profeten Muhammed som ogillade guldsmycken för män, men han tillät dem bära silver. Guld var tillåtet som en prydnad för kvinnor.

Berbersmycken är ändå oftast helt svarta med emalj, gravyr, relief och halv-ädelstenar; färger som har en symbolisk innebörd. Halsbanden har ofta stora bärnstenspärlor, som anses ha skyddande egenskaper. Numera är de ofta gjorda av plast eller kåda från Mauretanien.

Berbernas smycken

De mest betydelsefulla Berbersmyckena används på bröllop och under skörden där de visas upp på ett traditionellt sätt: som huvudprydnader, silvermynt, gamla och nya örhängen, oftast så stora att de måste ha kedja som tvärs över huvudet, halsband av olika slag, ringar, stora silverbroscher och stjärnformade armband.

Över hela Nordafrika, som i många länder i Europe och sub-Sahara, har smederna en särställning i utkanten av samhället, där de är respekterad för sina yrkeskunskaper men är samtidigt socialt misstrodda och fruktade. Tuaregfolket beskriver sina metallarbetare som att de är ”äldre än minnet, stolta som kråkan och odygdiga i sinnet”.